Η ιστορία του κρασιού
Το σταφύλι είναι ένα από τα αρχαιότερα φρούτα στον κόσμο. Αναλύσεις σε απολιθώματα μαρτυρούν την ύπαρξη της αμπέλου αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν.
Η άγρια άμπελος πρωτοεμφανίστηκε στην Μεσοποταμία και Αίγυπτο.
Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που πριν 6000 χρόνια περίπου, καλλιέργησαν την άμπελο συστηματικά και παρήγαγαν κρασιά τα οποία διένεμαν με τα πλοία τους στον τότε γνωστό κόσμο.
Όταν αποίκησαν την Κάτω Ιταλία, Σικελία, Νότια Γαλλία και Ισπανία, μετέφεραν και διέδωσαν την καλλιέργεια της αμπέλου και την τέχνη της παρασκευής του κρασιού.
Κατά την Ελληνική μυθολογία, ο Θεός του οίνου, ήταν ο Διόνυσος ή Βάκχος και στις Διονυσιακές τελετές συμμετείχαν οι Μαινάδες, οι Σειληνοί, οι Σάτυροι και οι Νύμφες.
Το κρασί συνοδεύει τον άνθρωπο στις γιορτές, σε χαρές και λύπες, θρησκευτικές τελετές. Τον εμψυχώνει και τον χαλαρώνει συμβάλλοντας έτσι στο να ξεπερνάει δυσκολίες, όπως οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις και του δίνει ευεξία και αισιοδοξία.
Η χημική ανάλυση του κρασιού και ειδικότερα του κόκκινου, περιέχει 200 περίπου συστατικά (φαινόλες, τανίνες, ανθοκυάνες, πολυφαινόλες, πολυσακχαρίτες, σίδηρο, κλπ). Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά είναι η ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στην φλούδα και στο κουκούτσι της ρόγας του σταφυλιού. Εισάγεται δε στο κρασί κατά την διαδικασία της ερυθράς οινοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι 100 gr κρασιού περιέχουν 80 θερμίδες.
Την ρεσβερατρόλη παράγει το φυτό για την αυτοάμυνα του στις διάφορες ασθένειες της αμπέλου. Η ρεσβερατρόλη είναι φυτική ορμόνη, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μακροχρόνιες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 2 έως 3 ποτήρια την ημέρα κόκκινο κρασί, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Μειώνει τον κίνδυνο από καρδιακές προσβολές, στεφανιαίες νόσους, αυξάνει το HDL (καλή χοληστερίνη) και περιορίζει τους θρόμβους και την συσσώρευση αιμοπεταλίων στο αίμα. Ακόμη μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο ανάπτυξης του προστάτη.
Ο Ιπποκράτης στην αρχαιότητα, πρότεινε για την θεραπεία των ασθενών του, την κατανάλωση κρασιού σε ποσότητα ανάλογη με το βάρος του ασθενούς σαν φάρμακο.
Ο Louis Pasteur αναφέρει ότι το κρασί είναι το υγιεινότερο και καθαρότερο ποτό που υπάρχει.
Οι αρχαίοι Έλληνες υποστήριζαν ότι πίνοντας μικρή ποσότητα και καλής ποιότητας κρασί, αυτό είναι φάρμακο.
Προτείνουμε να πίνετε λίγο κρασί την ημέρα και προπάντων βιολογικό πιστοποιημένο, μιας και οι έλεγχοι που γίνονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. είναι απόλυτοι και αυστηροί για την ποιότητά τους.