ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ο σεβασμός και ο θαυμασμός για τον τρόπο ζωής των προηγούμενων γενεών, έδωσε στον Γιώργο Τζιβάνη από μικρή ηλικία την ιδέα να συλλέγει διάφορα αντικείμενα από την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Χρόνο με τον χρόνο αυτή η προσπάθεια έγινε εντονότερη, βρήκε μεγάλη συμπαράσταση από την σύζυγό του Χρυσή και ταξιδεύοντας, για επαγγελματικούς λόγους, σε πολλά μέρη του κόσμου, μπόρεσαν να συλλέξουν αρκετά εκθέματα ώστε να δημιουργήσουν ένα μουσείο παγκοσμίου συλλογής αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μεγάλη συλλογή από οινοποιητικά εργαλεία, όπως πρέσα σταφυλιών, σπαστήρες, συσκευές απόσταξης, ανοιχτήρια, εργαλεία βαρελοποιίας, καλλιέργειας της αμπέλου, ψεκαστήρες, κλπ.
Ακόμη θα βρείτε ελαιοτριβεία, πρέσες, πιθάρια λαδιού, μοναδική συλλογή από ζυγαριές, βάρη ζύγισης, σίδερα σιδερώματος, και πάμπολλα άλλα εκθέματα σποράς, υφαντουργίας, μουσικά όργανα, βιτρίνα με φιάλες και την πορεία τους στο πέρασμα του χρόνου, κλπ.
Κάθε έκθεμα έχει την δική του ιστορία να μας διηγηθεί.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Γίνονται μαθήματα και συζητήσεις για τα βιολογικά προϊόντα καθώς και την καλλιέργεια της αμπέλου, των διαφόρων τύπων αμπελιών και σταφυλιών, την επίδραση στην ποιότητα και τον χαρακτήρα του κρασιού από το κλίμα και το χώμα, το κλάδεμα, καθώς και επίσκεψη στους αμπελώνες.
Γίνονται μαθήματα για τις μεθόδους της οινοποίησης καθώς και την παραγωγή βιολογικών κρασιών, για τα συστατικά που περιέχουν τα κρασιά, ποιά προϊόντα παράγονται από το σταφύλι και το κρασί.
Κατά την περίοδο του τρύγου, τα παιδιά μπορούν να τρυγήσουν τα σταφύλια, να τα πατήσουν στο παραδοσιακό πατητήρι και να παράγουν μούστο για το σπίτι τους, για να φτιάξουν κρασί, πετιμέζι, μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα.
Μαθαίνουν πώς να δοκιμάζουν το κρασί, σε τι θερμοκρασία πίνεται και με τι φαγητό συνοδεύεται το λευκό και το κόκκινο κρασί.
Προβάλλεται βίντεο με όλη την διαδικασία κλαδέματος, τρυγήματος, οινοποίησης και φυσικά γίνεται ξενάγηση στο μουσείο που έχει πλούσια εκθέματα από όλον τον κόσμο.
Στον χώρο του οινοποιείου γίνονται σεμινάρια, παιδικά πάρτι, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εκθέσεις με δημιουργίες παιδιών, παραδοσιακών προϊόντων, παραστάσεις από το θέατρο σκιών Καραγκιόζης από τον Σπυρόπουλο.